11 de gen. 2016

10-01-2016 De la Puda a Sant Salvador de les Espases passant per el Puig Cendrós.

De la Puda a Sant Salvador de les Espases passant per el Puig Cendrós.
10-01-2016


Ruta molt assequible que discorre gairebé en tota la seva totalitat per senders que des de el Balnearide la Puda ,ens portarà fins dalt del  Puig Cendrós i de l’ermita de Sant Salvador de les Espases. En el itinerari ens trobarem de tot, ja que majoritàriament es desenvoluparà per senders amb fort pendent i en alguns casos ,amb molta pedra i força deteriorats per l'aigua. Des de la carretera C-55 prop del punt quilomètric 7 aproximadament, hi ha un trencall cap a la Puda i un bon lloc on aparcar el vehicle al llarg del camí que conduïa al balneari abandonat de la Puda. Després d’uns 200 des de el trencall de la carretera i abans del balneari, hi trobem un pal indicador que ens adreça cap a Sant Salvador de Espases. Prenem el sender que trobem a la nostra dreta (està marcat amb un cartell groc) i per camí evident ,passem pel damunt de les vies del tren endinsant-nos en una zona de vegetació espessa a la part baixa del barranc de l’Afrau. El sender està ben fresat i fins i tot en alguns punts s’hi poden trobar trams amb esglaons. Creuem en diverses ocasions el llit del torrent de l’Afrau (que en el nostre cas, és ben sec) i passem pel costat de les característiques agulles de roca conegudes com a les Espases de Baix i on al darrera, damunt, ja podem albirar l’ermita de Sant Salvador. 


El camí gira ara cap a l'esquerra guanyant alçada fins arribar a una gran llosa de pedra (252mts) on veurem alguna fita a la dreta. Abandonem el sender principal que torna a virar ara cap a l’oest, per prendre ,al principi, un desdibuixat corriol que marxa cap a la dreta remuntant el torrent de l’Afrau i pujant cap al Pla de Fideuer per la vall que queda entre les Roques de l’Afrau i el Puig Cendrós ,tot guanyant uns 200 metres de desnivell en poc menys de 1200 metres per camí, a voltes incòmode. Un cop arribats a la confluència de camins del Pla Fideuer (446mts), seguim la pista cap al sud uns metres fins trobar un trencall a la dreta, que per sender trencat i forta pujada, en 5’ ens deix damunt del Puig Cendrós (505mts) i des d'on veurem l'Ermita de Sant Salvador i unes excepcionals vistes de Montserrat. 









 Un cop dalt ,desfem camí i retornem sobre les nostres passes fins anar a retrobar la cruïlla de camins per la que hem accedit al Pla de Fideuer. Ara es tracta de seguir el PR-166 direcció Nord-oest seguint els indicadors a Sant Salvador passant pel Coll de Sant Bernat (482mts) on hi trobarem una silueta del Sant en metall. 

D’aquí, cal continuar baixant  per còmode sender fins arribar al Coll de Bram (448mts)en una nova confluència de camins. Seguim pista avall i tot seguit surt al pas un nou trencall a l’esquerra que per sender ,ens porta cap a l’ermita amb un darrer tram en forta pujada arrapat a les Roques de l’Afrau fins arribar a les portes de l'ermita de Sant Salvador de les Espases (417mts). 







De SantSalvador ja se’n fa resó en documents del S. XIV, tot i que el castell sobre el qual s'assenta està documentat des de el segle X. Avui dia l'associació Amics de Sant Salvador s'encarrega del seu manteniment i custòdia. Un cop arribats, és interessant d’atansar-se fins al mirador que hi ha per sobre de l'ermita al que podrem accedir a través de l'edifici annex a la capella, travessant per una mena de menjador amb llar de foc tot traspassant una porta de ferro que hi ha al final. 



Ja de tornada, per allargar la volta, retornarem sobre les nostres passes fins trobar un desviament  que veurem a la nostra esquerra senyalitzat com a  Can Tobella. Allí prenem un corriol de baixada que va a buscar el fons de la vall i que en direcció est, torna a enfilar-se recuperant un curt tram de pista en molt mal estat fins a superar el Coll de Sant Salvador (340mts). 












Un cop al coll, tornem a baixar per el llit d’ un torrent que ens davalla fins una pista. Seguim la pista cap al sud tot rodejant la Serra del Cairat. Continuem la pista en descens fent alguna llaçada i prenent el segon desviament que trobem a l’esquerra que tot fent-ne drecera, tornarà a enllaçar amb la pista principal que en poca estona ens retornarà pel damunt del balneari fins el punt de sortida altre cop.