2 de gen. 2013

31-12-2012 Donant un tomb en bici per la Llitera


Donant un tomb en bici per la Llitera.
31-12-2012


Aprofitant que aquests dies estic per Castillonroi i que feia temps que no tocava la bici, se m’ha acudit fer aquesta agradable i senzilla matinal per acomiadar l’any.

La ruta surt del mateix Castillonroi pel turó de Sant Antoni, darrera del poble, i va a cercar la carretera de Baldellou (A2218) per abandonar-la de seguida en arribar a una granja pel trencall a la dreta que mena al barranc del Solà. Als fons del barranc, la pista es bifurca i agafem  la de l’esquerra quedant a la dreta la de la Teulera. Pel Barranc del Solà torna a guanyar alçada, passa pel cantó d’un altre granja i travessa la carretera Baldellou. A partir d’ara resseguim la Cañada Real davallant fins al fons del Barranc de Llopis per resseguir el Barranc del Prat i tornant a pujar mentre ens deixa albirar el poblet de Nachá que anem rodejant per l’Oest fins trobar en un creuament de camins i el GR23.







En aquest punt, s’agafa el trencall cap a l’Oest ,que és una pista asfaltada que davalla cap a Baells tot travessant la carretera N230 per un túnel. 

Un cop se surt, apareix una bonica estampa del poble al que ens hi acostem per una pista que des de la sortida i entre una arbreda, davalla fins travessar un rierol per després en forta pujada deixar-nos al poble on un cop hi som és interessant acostar-se fins al Castell



Prop de la bàscula en direcció SE, neix el camí al Tozal que cal prendre i baixar fins al barranc de las Obagas on la pista travessa el rierol per un pont per enfilar-se després per un pronunciat rampot un curt tram fins a Las Comas suavitzant-se el pendent.  





La pista arriba a Las Talladas, punt més elevat de la jornada i amb bones panoràmiques per davallar després per un agradable bosquet de pins per la Segarra anant a trobar un nus de camins anomenat Plaza España. 

Ara, cal agafar el que baixa direcció SE que comença amb un fort revolt a la dreta i en acabat ,comença a baixar per pista ràpida travessant la Saduria fins a Alcampell que al fons, fa una bonica estampa. 


Per l’antic camí de Baells i per una llarga recta, entrem al poble i creuem la carretera A-1240 tot passant pel costat del cridaner Pilaret que no passa gens desapercebut. 

Just al davant, hi ha un carreró que en marcada direcció Sud ens treu del poble fent un gir obert a l’esquerra i on abans d’arribar a unes granges, torna a tombar cap al Sud agafant el Camí del Cabañar de la Rebolleda. 



Travessant extens camps de conreu, el paisatge ara, canvia radicalment en arribar a Les Gesses, un paratge inhòspit secà de terra blanca formada principalment per guix (Ches). 

S’arriba a un nou trencall que en cas d’agafar el de la dreta aniríem a petar a la cava de xampinyons de Tamarit. Nosaltres en aquest cas, agafem el de l’esquerra cap a la Penella passant abans pel Qnát o mina de la Torre de La Sierra idesprés per la Comafera. 





Cap als 2kms trobem un nou trencall, La Cabañera de Alcampell que en direcció nord i forta pendent de pujada l’abandona de seguida tot travessant un barranc per un canyissar, que ens porta cap les formacions rocalloses d’El Castillo passant ara de la terra Blanca de La Gesa a la terra vermellosa més característica d’aquesta zona. 







Davallem fins a Albelda , passem per sota El Portalet de Soldevila camí a l’església per la petita rambla i anem a buscar el raval direcció Nord tot seguint les traces del GR23 que discorre una estona atrinxerat. 


A uns 770mts de la darrera casa del poble, s’abandona el GR prenent el camí que per Les Comes puja a l’esquerra i que si hom no ha reservat prou energies, passa factura ja que cal superar un fort pendent per mal ferm que esdevé curt, però intens. Un cop superada la forta rampa, s’arriba als Plans de Comellà i dels Prats, passem pel costat del enorme corral del Berche i tot seguit tornem a enllaçar amb el GR23 que cal resseguir uns 1200mts, la darrera part ,en baixada,  fins enllaçar amb el camí d’Albelda al costat d’una petita bassa. 



Continuem cap a l’est  trobant una altre forta rampa que un cop assoleix el seu punt àlgid davalla passant pel costat d’un repetidor i d’una enorme granja porcina  fins a la carretera N230. 

La travessem i ja per asfalt passem pels safareigs i el dipòsit d’aigua inferior de Castillonroi entrant al poble pel Raval.
En definitiva i com deia al principi, una agradable i senzilla matinal que ens descobreix part dels diferents paisatges que ens pot oferir la Llitera. Molt recomanable!