7 d’ag. 2012

5-8-2012 Circular a Els Munts per Perafita ,Alpens, i Sta. Eulàlia

Circular a Els Munts per Perafita ,Alpens, i Sta. Eulàlia
Per Roger i Daniel
05-08-2012


I després d’enfilar-nos ahir amb les bicis fins dalt del Puigsacalm, avui l’hi toca el torn al Lluçanès amb  Els Munts, més conegut pel Santuari de la Marede Déu dels Munts. Sortim de Perafita per carretera direcció NE i aviat trobem un trencall a la dreta que per camí de terra ens condueix cap al Pla de la Pinassa i Les Granges de Vilatella per un tram d’uns 900mts de la carretera BV4601. 

Uns 200mts després de rebassar el punt quilomètric 23, tornem a trencar a la dreta i ens dirigim novament per camí de terra cap a Els Verders rodejant la carena de Sant Ponç tot enllaçant amb un tram de pista asfaltada que ens deixa a Sant Boi de Lluçanès. 

Sortim de Sant Boi pel Vilar de Sant Boi i anem atrobar una pista que per la solana puja força dreta fins anar a trobar els 300 darrers metres de carretera que culmina al Santuari de la Mare de Déu dels Munts des d’on ens arribem fins al vèrtex geodèsic (1058mts)i on albirem per culpa de la calitja ,un desdibuixat Puigmal al fons. 












Ens tornem a posar en marxa i descendim per la mateixa carretera fent drecera per trams de pista fins arriba r a l’Hostal del Vilar. Agafem el trencall a l’esquerra i també per carretera ens arribem al trencall de Can Jaques. Agafem una pista que comença davallant i travessa pel bell mig els camps del mas de Les Vinyes Grosses. Un cop passat el mas, trenquem a la dreta i agafem la pista del Rec del Molí del Vilar, que és la que està en pitjor estat i amb diferència de tot el recorregut que portem fet. 



Resseguim la Riera Cerdanyesa passant prop del Mas dels Cerdanyons tot seguint la tònica trenca-cames de la jornada de puja-baixes per ferm poc agraït fins arribar a l’enllaç de la carretera amb Alpens. 






A Alpens ens dirigim a plaça de l’església, on anem a cercar la carretera que seguim direcció NO uns 200 metres fins trobar a l’esquerra el trencall cap a l’Ermita de Sant Joan. 


Aquí la pista és realment bona i permet rodar molt ràpid. Ens arribem a La Collada tot travessant alzinars i on prop de la Font Sant Cristòfol de Borrassers, agafem un corriol ciclable en la seva major part que en paral·lel a la carretera BV4341 i morint en ella ens acosta a Santa Eulàlia de Puig-Oriol, població que travessem pel seu carrer principal. 




Al final del poble, neix una pista cap a l’Oest que es dirigeix cap al Mas i el Quintà de Genfaus que en llarga pujada en el seu tram final, ens torna a deixar de nou a Perafita en la que ha esdevingut una autèntica ruta trenca-cames per terreny no massa agraït de ciclar doncs a voltes era pedregós, d’altres d’autèntica pols de terra, amb molts reguerots i continus puja –baixes. Gens recomanable en èpoques humides o just acabat de ploure.