19 de febr. 2013

17-2-2013 Tuc de Bacivèr i Tuc Còth deth Clòt de l’Os.


Tuc de Bacivèr i Tuc Còth deth Clòt de l’Os.
17-2-2013


Després de la passejada d’ahir pel Dossau, avui més matiners que ahir i previ fracàs a la Bonaigua ja que hi trobem que els accessos son tancats, replantegem l’activitat i sobre la marxa improvisem una foquejada per la Vall de l'Arriu Malo amb un possible Tuc deth Rosari, Marimanha o Tuc de Bacivers, (l'arxi-repetit clàssic de entre els clàssics amb esquís de la vall).


Sortim del pàrquing d’Orri (1864mts) i direcció est, enfilem la vall que ens queda entre la Montanha de Baqueira i el mateix Bacivèr, per un passadís que queda a l’esquerra del fons de vall del Arriu Malo endinsant-nos en boscos de pi negre colgats per una gran quantitat de neu. 


Avancem per una zona més planera i oberta sense bosc que travessem en direcció oest anant guanyant alçada per diversos replans. Quan som sota la línia de carena del Tuc de Saumet (2143mts), virem a l’esquerra en uns planells, i aprofitant que el sol encara no escalfa ,remuntem direcció nord fins arribar a la gran cubeta formada pel Tuc de Saumet, el Bacivèr i el cim del Còth deth Clòt de l’Os. 


Veiem el Teuc del Rosari pelat pels estralls del vent i ja ens queda clar que el nostre objectiu avui, és el Tuc de Bacivèr (2642mts). Ens arribem al coll (2583mts)i tombem per la carena direcció nord-oest fins fer cim i des d’on gaudim d’una excel·lent vista de la part nord de la Val d’Aran i dels propers circs de Bacivèr i Clòt der Os. 






Evitem descendir per la temptadora pala somital del Bacivers doncs no fa massa bona pinta ja que és coronada per una imponent cornisa i es veu regelada decidint recular cap al coll i fer el cim del Còth deth Clòt de l’Os (2613mts) des de el que ens hi llencem per una excel·lent neu pols cap a la cubeta i on xalem d’allò més baixant, tant, que tornem a posar pells per tornar a repetir la baixada. 













Després de la segona xalada, encarem el descens ja de forma definitiva anant a buscar el camí de pujada fins al final de la carena del Tuc de Saumet. 

Descendim una mica per desprès flanquejar cap a l’oest per anar a buscar les pales que surten a les pistes de l’estació d’esquí trobant alguna que altre interessant canal. 







En resum ,una grandiosa jornada d’esquí de muntanya a un modest cim de l’Aran.