30 de jul. 2013

27-07-2013 Via ferrada del Sorrosal

Via ferrada del Sorrosal.
27-07-2013


Al peu del parc Nacional d’Ordesa s’hi troba la població de Broto i visible des del mateix poble i a menys de 5 minuts caminant ,el salt del Sorrosal on s’hi troba la ferrada del mateix nom. L’esmentada ferrada, recorre per l’esquerra tot el saltant d’aigua i remunta part del barranc del Sorrosal en un itinerari variat amb diversos trams d’escales, un pont, i fins i tot, un petit túnel. 

Per accedir-hi, aparquem al poble i seguim els  indicadors que ens condueixen a la Cascada del Sorrosal. L’inici de la via és al circ on per una passera metàl·lica s’hi accedeix al primer tram ferrat de la via. Superem un primer ressalt mitjançant una escala i a continuació ascendim a la recerca de la del salt evolucionant per trams de grapes, clavilles i cadenes fins que ens arribem a l'altura de la primera badina. 






















La roca en aquest punt és de mala qualitat i molt enginyosament, els muntadors van optar per l’ instal·lació de 5 llargues escales en aquest tram, una solució però, un xic aparatosa. 












Seguim pujant en paral·lel al saltant per després d’un curt flanqueig i una petita escala, trobar-nos l’entrada del túnel que creuem sense cap mena dificultat i sortint per l’altra banda a l'interior del canó i origen de la Cascada de Sorrosal




Avancem per un tram especialment bonic per l'interior del barranc amb l'ajuda de grapes i el creuem a l’altre costat de la riba per un curt pont Tibetá. 




















Superem un parell de ressalts i sortim a un eixamplament del canó i escapament del mateix. 








Entre la vegetació ,trobem una maroma i a pesar de que podem pensar que la ferrada hagi finalitzat, mitjançant unes grapes ens enfilem a la Balconada de Broto, on ara si, a partir d'aquí la via es converteix en un pur tràmit però això si, amb unes fantàstiques vistes tant del saltant com de la vall de Broto.














Traspassem una tanca de fusta per bestiar i enllacem amb el PR de Fragén que seguint una sendera, ens torna a deixar al poble. 





fotos Daniel i Marta