17 de juny 2012

16-6-2012 De Viladecans al Castell d’Eramprunyà

De Viladecans al Castell d’Eramprunyà
16-6-2012
Per Eduard i Daniel.


Rapidíssima excursió circular a la comarca del Baix Llobregat que culmina amb l’ascensió a les restes del Castell d’Eramprunyá  ja dins el terme municipal de Gavà.  Sortim del barri Montserratina de Viladecans i travessant-lo pel bell mig ens arribem a la part alta de Gavà. Travessem el Torrent del Palmer i ja per pista ens hi arribem cap a Can Tries en una successió de puja – baixes trenca cames.




Abandonem la pista principal i agafem un corriolet que neix a la nostra dreta en un nus de camins  que si be al principi comença força trencat i dret, més endavant se suavitza  un cop s’interna en el bosc tornant-se de més dòcil ciclar.

El corriol enllaça amb la pista que uneix Ca n’Amat i la Cigronella que remuntem cap a l’Oest fins trobar un cadenat que barra el pas als vehicles just al pas d’aigües de la Riera de Sant Llorenç. En el nus de camins, n’agafem la pista cimentada que puja cap a l’Oest tot remuntant la Riera de Sant Llorenç fins anar a trobar la carretera BV-2041.






La resseguim direcció Begues  durant un kilòmetre i mig abandonant-la en una marcada corba a la dreta. Allí neix una nova pista asfaltada que puja valenta fins la finca particular de Les Planes.  Poc passada l’entrada a aquesta finca, trobem un nou trencall matusserament cimentat en forta pendent que prenem anant a trobar unes velles instal·lacions de tir al plat.




La pista, que ja fa estona que és de terra, i cada cop en més mal estat, davalla fins un coll per tornar a guanyar alçada en els darrers 300metres fins que troba un tancat on hi ha únicament un accés per vianants i on cal o bé lligar les bicis o empènyer-les fins al castell que és a tocar.


El castell es troba en un estrep rocallós i encinglerat a una altitud de 438 metres situat a llevant del massís del Garraf. Pot visitar-se lliurement i paga la pena acostar-se a la seva part més oriental a tocar del precipici i gaudir de les seves vistes.










Reprenem el camí desfent el tram fins la carretera i un cop a aquesta fins l’encreuament de la pista que hem fet servir per venir. Sota una torre elèctrica, neix a l’esquerra un camí de terra que prendrem i que en sendera fàcil i molt ràpida ens davalla fins enllaçar amb un tram de la Pista de Ca n’Amat anant a trobar la línia elèctrica que hem deixat en desviar-nos per la sendera. Ara la pista és ample i bona i travessant al llarg la Serra de Salena, arribem a la cruïlla del Coll de Can Bori.

Abandonem la pista per la que veníem i agafem la que es dirigueix cap al nord-est que segueix davallant cap a la Font Encantada ,Can Riera Nou i morint a la carretera de Viladecans a Sant Climent del Lloregat tot agafant aquesta direcció Viladecans aproximadament durant un kilòmetre fins retornar al punt de sortida.  
En resum: Fàcil, curta, ràpida, i panoràmica.