25 de maig 2015

16-05-2015 Calasanç,Buñero i Alins.

Calasanç,Buñero i Alins.
16-05-2015



Com els dies ja son força llargs, avui aprofitem per improvisar una ruta de tarda per la Llitera. La primera intenció és des de Peralta de la Sal ascendir al cim del Buñero, però com anem realment tard, decidim escurçar-la i sortir des de Calasanç, (Calasanz) un poblet que es troba a fregar de la Ribagorça i bastit a la part alta d'un turó dominant una amplia vall poblada quasi en tota la totalitat per oliveres amb estrets carrerons que encara fan que conservi el tipisme dels pobles i les cases de muntanya. 


Del poble, sortim en baixada a cercar la pista d’Alins del Monte a Estadilla. Cap als 1500mts trobem el trencall cap a Alins a l’esquerra i Estadilla a la dreta. Nosaltres escollim la opció d’Estadilla i resseguim el camí fins creuar el barranc de Cigues. 








Allí neix un camí cap a la dreta que comença a pujar fins enllaçar amb el GR18 per una pista  pedregosa i trencada que puja durant un kilòmetre i mor dalt del cim del Buñero ,lloc on hi ha unes antenes i un vèrtex geodèsic i des d’on hom pot gaudir d’unes vistes increïbles sobre el Pirineu i de Calasanç, Aguinaliu i Montrebei entre d’altres. 









Per tornar desfem camí fins anar a trobar el Camino de Aguinaliu a Calasanç, però després de fer el senglar pel bosc desistim ja que no som capaços de trobar-lo, així doncs no insistim més i ens arribem a la cruïlla a Alins del Monte poble al que en poc més de 3.8 kms ens hi  atansem. 



El poble ,un petit nucli bastit a la part alta d'un turó (664mts) a l'igual que Calasanç, fa que estigui  ubicat en un emplaçament de caire clarament defensiu i destinat a aixoplugar el flanc occidental del castell de Calasanç. 




Retornem pel mateix camí direcció a Calasanç on just a l’entrada, no ens podem estar d’acostar-nos al Pou de Glaç i a les Salines per rematar una curta jornada per la part més occidental de la Llitera.