26 de juny 2015

25-06-2015Torrent de l’Urdell superior - Salt de la Perdiu i Via Ferrada Puig Arnau de Canalda

Torrent de l’Urdell superior - Salt de la Perdiu i Via Ferrada Puig Arnau de Canalda
25-06-2015



Del barranc del Salt de la Perdiu, també conegut com a Torrent de l’Urdell ,se’n diu que té un dels ràpels més estètics del Solsonès. En el cas concret d’avui ,anem amb la idea de realitzar tan sols el seu tram superior ,que és el més interessant pels seus 5 ràpels gairebé encadenats i sobretot, pels 3 darrers ,que son encaixonats dins d’un espectacular engorjat per després i un cop acabat, sortir-ne per la ferrada Puig Arnau de Canalda. Així que, després de les generoses turmentes que van caure ahir arreu del nostre país, vam decidir d’atansar-nos-hi per aprofitar que baixaria carregadet d’aigua ,i així ha estat com l’hem trobat, al punt. Per accedir-hi , anem via Sant Llorenç de Morunys, on cal seguir cap al Coll de Jou (LV-4241) i un cop al coll ,continuar per la carretera L-401 direcció Odèn/Cambrils. Entre el p.k. 40 i el 39, trobem el trencall a l’esquerra cap al llogaret de Puig-Arnau i Cal Pubilló prenent la pista asfaltada que en pocs metres s’hi arriba fins la font de Sant Joan, lloc on aparcarem el vehicle. Un cop hi som i ja degudament  equipats, desfem camí cap a la carretera i seguim per ella uns metres fins arribar a una corba tancada a esquerres on avall, hi ha un pontet de fusta. Aquest és el teòric inici del barranc que comença per una llera poc excavada, per després seguir progressant per ella i agafant forma tot encaixonant-se dins de la roca conglomerada. 

 Anem avançant trobant al pas un parell de rodes de tractor (!?!) i seguim tot salvant alguns senzills ressalts per roca relliscosa fins anar a trobar el primer ràpel de 20 metres, que es podria fer en menys, però té una desgrimpada final que pot esdevenir delicada segons com.





 Un xic més endavant , trobem un altre ràpel, ara de 6 metres que superem i que ens dona pas a la part més interessant del descens, el Salt de la Perdiu, fraccionat en 3 ràpels. Comencem amb el que serà el ràpel més llarg del barranc ,amb 25 metres i que ens diposita en una petita lleixa on tot just caben 3 persones mal contades. A l’esquerra hi ha l’instal•lació del segon ràpel ,aquest de 17 metres i que ens condueix al darrer, un de volat d'11 metres amb una sortida un pèl acrobàtica que ens diposita en una gorga finalitzant aquest tram del barranc que ha estat curt però intens. 















Pel retorn, aprofitem la Via Ferrada Puig Arnau de Canalda. La trobem tot just sortint del barranc, una mica més endavant i a la nostra esquerra seguint el camí. De seguida veurem el trencall cap a la via . Aquesta ,puja directa i sense contemplacions i amb un parell de passos desplomats, supera una cinglera d’uns 60 metres força verticals. Val  a dir que l’equipament, tot i que les grapes son probablement de fabricació casolana i estan bastant allunyades , és correcte, cosa que fa que aquesta ferrada que tot i ser curta, resulti bastant entretinguda ja que a més ,la roca mullada l’hi dona un afegit de dificultat com ha estat el nostre cas.  Un cop sortim de la ferrada, anem cap amunt amb tendència a marxar cap a l’esquerra fins a un sender que va a trobar la pista asfaltada i on tombant cap a la dreta recuperarem el vehicle.




Material: corda 1x50 o 2x25 + corda de seguretat, recomenable kit dissipador de ferrades per a la sortida.
Neoprè: segons condicions