6 d’oct. 2015

04-10-2015 Al Pedró de Tubau des de Sant Jaume de Frontanyà

Al Pedró de Tubau des de Sant Jaume de Frontanyà
04-10-2015



Arrel d’una ressenya trobada al llibre “L’Alt Berguedà en 27 Itineraris”, avui ens proposem fer aquesta ruta parcialment amb algun afegit a la tornada. L’itinerari, surt des de Sant Jaume de Frontanyà  s’enfila fins al cim del Pedró de Tubau, i en el nostre cas, baixa fins al Coll de Fatjaneral i descendeix resseguint afluents fins la riera de Merlés. L’excusa de la sortida ja és prou justificada pel sol fet només de visitar el petit nucli de Sant Jaume de Frontanyà, enclavat entre les comarques del Berguedà i el Ripollès, i del que es diu que és el poble habitat més petit de Catalunya i un dels poblets més bonics i alhora més ben conservats a casa nostra, amb la seva espectacular església romànica dedicada a Sant Jaume i envoltada per unes poques cases de pedra bastides al seu voltant. Així doncs, per fer l’itinerari, des de Sant Jaume de Frontanyà, sortim de la plaça de l’església agafant el carrer que va en direcció nord – est i que ens deix a la carretera que va fins a la Pobla de Lillet. 



Resseguim la carretera cap a la Pobla uns 1000mts fins trobar un trencall  en una marcada corba a esquerres que ens porta a Cal Cintet. Seguim les marques blaves que anem trobant al pas tot resseguint la pista. Compte per que abans d’arribar al mas del Prat, a uns 500mts passats de Cal Cintet, caldrà agafar una pista a l’esquerra molt difusa i mig colgada per l’herba que remuntant el Torrent de Tubau s’acaba convertint en un corriol fins anar a trobar la pista de la Creu de Soler. La pista, comença a guanyar metres pujant cap a Cal Soler i la Solana de Cal Romà tot arribant a la cruïlla de la Creu de Soler, punt on la pista fa un gir cap a la dreta cap als Rasos de Corrubí. 


Ens enfilem pels Rasos de Tubau mentre a la nostra esquerra ,entre les clarianes dels arbres, albirem el Pedraforca i la serra del Cadí ,tot això per una pista que ara, es converteix en un sender incòmode amb molta pedra solta i on a voltes ens cal empènyer les bicis. 






Seguim el marcat camí endinsant-nos en una zona de prats més boscosa on el sender es difumina, tot i que encara és fàcil de seguir. Encarem una petita pujada i ja veiem el vèrtex geodèsic i la petita capelleta que coronen el cim del Pedró de Tubau o Cap de Mordolar que amb els seus 1543 metres, ens ofereix unes molt bones vistes sobre les Serres de Catllaràs, Cadí, Ensija, Montgrony, i Cavallera, i la Tossa d’Alp, Pedraforca entre d’altres. 





Baixem del cim del Pedró cap a l’est per un bonic corriol que passa pel damunt dels cingles de Tubau amb grans vistes travessant trams de prats i bosc poc tupit i on cal anar alerta amb un resalt que cal desgrimpar bici al coll. 






Ens arribem al Coll de Fatjaneral o Faig General (1364mts),segons la cartografia, i on hi ha un nus de camins on se ens proposa retornar a Sant Jaume de Frontanyà ,anar al coll de Merola o a Gombrèn. Nosaltres tombem cap al sud–oest  i encara per corriols, tot i que al pas trobem una pista que baixa cap a Llentes i que ens aniria bé, però que evitem per que creiem que paga la pena seguir pel mateix camí pel que venim per aprofitar al màxim el tram de senders. Anem resseguint cap avall el contrafort que es depenja del  Pedró de Tubau cap al sud trobant pistes amb molta pedra i fang com a tònica general.


Baixem fins a la cruïlla de pistes davant de Corrubí i girem a l'esquerra per baixar cap a Caselles i on sembla que hom tenia intencions de fer la rehabilitació però que va quedar en el intent ja que la casa està en un trist estat d'abandó.



Per bells paratges seguim descendint tot resseguit el torrent de Tubau que ens alegra la vista amb algun petit gorg com el Gorg del Molí de la Riba i fins arribar a una petita presa on el camí ara, torna a pujar de nou fins arribar-nos a Sant Esteve de la Riba, conjunt de cases amb església romànica i ara dedicat al turisme rural. 











Continuem cap al sud per una pista cimentada que segueix aigües avall el Rec de la Riba passant per bonics indrets primer en baixada per després enfilar-se pel Pla de la Barraca i tornant a descendir cap al Solà on poc després, abans del pont, ens cal trencar a la dreta per una pista que apareix de sobte i a contrapèl



La pista, torna a fer un gir al nord i ens obliga a travessar a gual la Riera de Merlès (amb molta aigua, es pot baixar per la pista cimentada i poc després de travessar el pont, enllaçar amb el GR-241) remuntant-la per la seva riba dreta i enllaçant amb el GR-241. Anem resseguint el Rec del Molí i la Riera de Vila-Rasa ,que per pista trencada i en feixuga pujada va guanyant metres esglaonadament fins arribar-se de nou a Sant Jaume de Frontanyà.