19 d’oct. 2015

18-10-2015 Tot pedalant per la Figuerassa, La Serra de les Arades, el Roc d’Aurò i el Santuari de Corbera

Tot pedalant per la Figuerassa, La Serra de les Arades, el Roc d’Aurò i el Santuari de Corbera
18-10-2015



Seguim descobrint el Berguedà, aquest cop amb una interessant matinal circular que tot i que resulti tediós el tòpic, val a dir que esdevé curta però intensa, amb pujades exigents i entretingudes baixades per corriol. La sortida en aquesta ocasió, la realitzem des de abans del Km 1 de la BV-4243, un cop passada la Font Negra, en el punt on neix una pista a la dreta que puja al Coll Vilaformiu. 



Travessem la Collada Baixa (1142mts) i tombem la següent cruïlla a l’esquerra rodant en pujada per bon ferm fent zetes pel desbrossat bosc del Bac de Vilasiu fins arribar-nos dalt del Serrat de la Figuerassa (1495mts) i des d’on en dies de bona visibilitat  es pot gaudir d’unes impressionants panoràmiques del Lluçanès i dels Pirineus. 




Pedalem per un prat amb molta pedra cap a l’oest i per un incipient i divertit corriol a voltes força entretingut, descendim fins trobar un encreuament de pistes al Coll Oreller (1406mts) prenent nosaltres la que marxa cap al nord-oest barrada per un cadenat i que mena a L’Estany. 




Aquest nou camí ens rep amb uns quants rampots abans de L’Estany que ja ens deixen clar que a partir d’ara ,no regalen res. Passem pel costat d’un parell de sectors d’escalada i continuem travessant prats fins a una gran planura on s’hi troba al mig, L’Estany (1491mts). 


El camí segueix cap al nord arrapant-se a la Serra de Les Arades pel seu vessant Oriental i fent una gran zeta guanya metres sense descans però obsequinat-nos en les esclarissades del bosc amb molt bones vistes sobre L’Estany i el cim del Serrat de la Figuerassa. 





A la Baga de Noucomes ,a l’esperò nord de la Serra de Les Arades, la pista es divideix en dos escollint en el nostre cas el camí que marxa a l’esquerra i que ara rodeja la Serra pel seu vessant occidental sense deixar de guanyar metres fins arribar-se al Pla de la Bassa (1878mts). 




Allí, seguim les marques de PR i per sender entre prats i boscos pedalem cap a l’oest fins els Rassets on anem a trobar un sender ample que puja fins a la Roca d’Auró (1990mts) coronada per unes antenes i un vèrtex geodèsic i des d'on, en dies amb bona visibilitat, es pot gaudir de les vistes sobre el Cogulló d’Estela, Montserrat i el Montseny. 




Un cop dalt, desfem camí fins retrobar el Pla de la Bassa i ens acostem al Coll del Tagast, just darrera cap al sud de la Bassa. 



Allí comencem un trepidant descens per corriol resseguint les traces del GR-107 / PR-C-73 que ens davalla Per la Serra de Cabrera cap a la font del Tagast i cap al mas abandonat de Can Déu fins arribar-nos al Santuari de la Mare de Déu  de Corbera (1439mts) després de 3km de xalada corriolaire. 







Un cop al santuari, continuem per pista cap a l’est fins retrobar el Coll Oreller (1406mts) i on ara, prenem la pista que marxa cap al nord i que en baixada travessa la Plana Rodona on encara podem retallar la pista agafant les dreceres que ens van sortint al pas fins retrobar la pista que puja de la Collada baixa i que em pres a la pujada. Ara ja tan sols només ens cal deixar-nos anar aprofitant el pendent fins arribar-nos al punt de sortida.