16 d’abr. 2014

15-4-2014 Circular per les rodalies de Berga.

Circular per les rodalies de Berga.
15-4-2014



Sortim del centre de Berga cap al nucli  antic de la ciutat camí de la Plaça Sant Pere coneguda per ser on se celebra anualment la Patum. Per carrerons estrets i direcció nord-est, ens arribem al Coll de Sta. Magadalena (706mts) i en la cruïlla de carreteres, rodegem pel nord el Castell Sant Ferran deixant a banda l’enclotat Molí del Baró fent una lleu baixada per un corriolet que ens dona un lleuger respir de la continua pujada de la que venim. 

Seguim guanyant metres i ens arribem a la Font Negra on fem drecera per sota els Mercadals per escurçar la carretera fins anar a trobar la pista que puja al  Coll Vilaformiu. 



Per bon ferm cap al nord ,la pista va fent vessant mentre tenim unes bones panoràmiques del Pantà de la Baells al fons de la vall. 

Travessem collada Baixa (1142mts) i tombem la següent cruïlla a l’esquerra. Pujada per bona pista fent zetes pel desbrossat bosc del Bac de Vilasiu fins arribar-nos dalt del Serrat de la Figuerassa (1495mts) on tenim unes impressionants panoràmiques de la Plana, Lluçanès i Pirineus. 






Pedalem per un prat amb molta pedra cap a l’oest i per corriol divertit i a voltes entretingut, descendim fins trobar un encreuament de pistes (1406mts) prenent nosaltres la que marxa cap al sud-oest. Per pista ràpida baixem cap al Santuari de la  Mare de Deu de Corbera (1420mts) on els darrers metres, malgrat ser pista cimentada, no els regalen pas. 



Un cop feta la visita , continuem per la mateixa pista fent drecera per entretinguts corriolets fins arribar-nos al despoblat de mas de Can Pla i on seguim descendint fins Can Pinetell on enllacem amb la pista que puja a Corbera. 


Travessem la carretera dels Rasos de Peguera i trobem davant nostre el Càmping Font Freda que rodegem per la pista perimetral cap a l’est tot arribant-nos al Coll de la Creu de Campllong (1315mts). Pedalem per prats per l’extens Pla de Campllong passant prop del Pi de les tres Branques on passats uns 300mts observem una  bifurcació de pistes. 

Agafem la de l’esquerra amb marques blaves i blanques de la Manresa-Rasos i seguim per pista ràpida rumb oest fent continus puja - baixes amb pujada final fins al Coll de la Cabra (1229mts) creuant al través la Carena de la Tossa per a continuació fer una bona baixada per pista més descomposta  fins anar a trobar la carretera Berga-Sant Llorenç. 



Direcció Berga, travessem túnel de Capolat i just sortir-ne, trenquem a la dreta seguint la carretera durant uns 1500mts fent una petita aturada tècnica a la font per omplir els bidons. 




Prenem la pista a l’esquerra i fem una llarga baixada sostinguda per ferm mediocre cap al Pantà de l’Espunyola pel Serrat de les Tombes. Aquí ja fa estona que la vegetació ha canviat passant dels avets a les alzines i roures. Per curioses plantacions de blocs de roca, seguim descendint cap a l’ermita de Sant  Cosme i Sant Damià tot rodejant el Cingle de Malla. 


Sortim a la carretera C26 i rodem cap a l’est uns 2200mts tot passant per l’Espunyola i superat el punt quilomètric 34 de la carretera, ens desviem a la dreta cap al mas dels Quatre vents. Rodegem la casa seguint les marques GR (alerta amb els gossos!) i baixem pel divertit corriol amb tendència est alternant més endavant pista i corriol sempre seguint les marques GR fins arribar al mas anomenat molt originalment com “el Mas”(705mts). 






Allí seguim per bona pista cap a l’est seguint les traces GR fins que aquestes marxen cap a l’esquerra per un sender que mor la pista cap al Molí de Casancots, un bonic indret amb un petit salt d’aigua. 






En lleugera pujada seguim la pista cap al nord i trenquem a l’esquerra al primer encreuament on 150mts més amunt agafem un corriol cap a la dreta que per dins de prats i pastures i entre  guarans ens condueix ja per bona pista fins a Avià tot travessant la Riera de Coforb. 



Travessem el nucli en direcció nord i pel camí Ral de Cardona entrem a Berga per Sant Bartomeu de la Valldan. 

En resum, una bonica i més que recomanable matinal que ens farà descobrir bells indrets del Berguedà.