22 d’abr. 2014

Setmana Santa pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Llac de Sant Maurici

Setmana Santa pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Llac de Sant Maurici
17al20/4/2014

1ª Etapa. (Espot-Refugi Amitges)
A la tarda i amb molta calor, sortim de l’Estany de Sant Maurici (1850mts) disposats a fer una volta pel parc que ha de durar cinc dies, tot i que la méteo apunta a que els dos darrers no seran gens bons. Malgrat sembli que la neu tingui continuïtat a la pista, no és fins passat el Riu Ratera on ens calcem els esquís ja de forma continua. En pujada continua, ens arribem fins a els estanys de Ratera (2970mts)i de la Bassa (2140mts)on l’efecte de la calor ja comença a fer-se notar i remuntem  la pala que ens deixa al refugi d’Amitges (2380mts) que queda amagat per damunt nostre.










2ª Etapa. (Refugi Amitges-Tuc de Ratera-Refugi Colomers)
Avui el dia es lleva amb intencions de fondre tota la neu. Sortim del refugi direcció a l’estany dels Barbs (2395mts)que travessem pel damunt fins assolir el coll que queda pel damunt de les Cometes de Ratera (2500mts).







Flanquegem  la Serra de Saboredo fins convergir amb el Port de Ratera (2571mts)on ens desviem a l’esquerra per cercar la pala est que superem sense massa dificultat assolint el cim del Tuc de Ratera (2863mts). 

















Traiem pells i descendim fins al Port de Ratera per una neu ja treballada pel sol. 











Un cop al port, decidim descartar la opció de  baixar cap a Saboredo i anem a retrobar el GR11 pel tubet que mena al port. Baixada per una neu força estranya que per un altre tubet, ens deixa al damunt del llac Obago (2240mts)que encara te un bon regel i que aprofitem per travessar-lo pel damunt. 








Abandonem el GR11 i anem a cercar els estanys Redon ,Plan i Major de Colomers fins arribar al refugi de Colomers (2135mts), on a la tarda, abans de sopar, alguns ens escapem al Port de Caldes (2590mts)i com anem be de temps, a la baixada ,encara podem fer un mig  Tuc de Travessani.









 

3ª Etapa. (Refugi Colomers-Tuc de LLuçá-Refugi Ventosa i Calvell)
Sortim del refugi de Colomers amb intencions de fer el Tuc de Llucà i saltar-lo per la vall de Colieto. Seguim les traces d’ahir a la tarda cap a la Coma del Coll de Caldes, i l’abandonen per seguir pujant per la coma que queda entre el  Tuc de Llucà i el Tuc de Travessani pels Gargalluts de Sus.  










La pujada esdevé ràpida i al poc superem la pala nord-oest fins assolir el cim del Tuc de LLuçá (2777mts). 


 Fem la transició i ens hi llencem per la pala sud, on malauradament una de les companyes pren mal havent de ser evacuada en helicòpter pels GRAE per una forta contusió a l’espatlla. Després de l’ensurt, continuem per la mateixa ruta cap als estanyets de Colieto atansant-nos fins al refugi Ventosa i Calvell (2220mts)on farem nit.







































4ª Etapa. (Refugi Ventosa i Calvell-Coll de Crestada-Refugi de la Restanca-Pont Ressec)

El dia es desperta ben cobert d’una boira pixanera. Avui havíem de saltar cap a l’Estany Llong pel coll de Contraix fent també el Tuc de Contraix, però durant la nit vam decidir donar per acabada la ruta i anar a trobar a la nostra companya accidentada que sortosament tot i l’aparatositat de la caiguda i la forta contusió, l’estropici no ha estat tan greu. Sortim sense massa pressa del refugi mig a les palpentes i ens encaminem cap a l’Estany de Travessani, que rodegem per no estar del tot segurs si ho podem fer pel damunt. 

Anem cap a l’Estany del Clot i cap els estanys de les Mangades i de les Monges recuperant el GR11-18 que ve del Port de Caldes. Ens arribem al Coll de la Crestada (2475mts),sota el Montarto ,i ens hi llencem en direcció a l’estany del  Cap del Port anant a buscar el seu desguàs per un costat i llençar-nos després per la pala que ens deixa al refugi de la Restanca (2010mts)bombardejats per les enormes patates de neu humida que es fan a la pala. 






Sota la pluja, seguim baixant per les pales de la Restanca fins anar a trobar el pontet de Rius i la pista que baixa al Plan de Nera pel GR11 on ja ens espera el taxi que ens retornarà a Espot. 

Fotos: Iolanda, Marta,Neus, Roger i Daniel.