5 de maig 2013

1-5-2013 Pic de Pedrons.


Pic de Pedrons 2.715m
(Pel llom nord)
1-5-2013


Aui dia 1 de Maig, festa del treballador, hem fet una escapada a Andorra, que en arribar i veure el panorama d’allaus en tots els sectors degut a les pluges i altes temperatures d’aquests dies, ens a fet decidir-nos de rebaixar les nostres ambicions i decantar-nos per un dels cims més clàssics de la zona entre Porté-Puymorens i el Pas de la Casa, el Pic de Pedrons, un cim fàcil per fer en època hivernal al que no se li coneix un historial d’allaus i del que avui, escollim la opció de fer l’ascens pel llom nord, molt aconsellable paisatgísticament però amb un xic menys de desnivell de la avui avalantxosa vall del Baladrar. Sortim des de el petit aparcament de la carretera que ve del Coll de Pimorent cap a Andorra, a uns centenars de metres abans de trobar-nos amb la nova duana andorrana-francesa. Calcem esquís des de el cotxe i comencem l’ascens per una suau pendent per anar a buscar la llomada que guanya altura suaument. 




Força quantitat de neu, endurida que fa que l’ascens esdevingui ràpid fins arribar a una zona més planera, on podem contemplar en paral·lel a l’est, la carena que porta al Pic de la Mina i a les instal·lacions mineres en desús que li donen nom mentre al fons, i davant nostre, ja podem observar el nostre objectiu d’avui, el Pic de Pedrons. 









A partir d’aquí la carena, puja més decidida i ens decantem una mica cap a la pala  oest que fent un petit flanqueig deixant avall el Pas de la Casa i el seu bullici al fons. 



Un cop som dalt de la pala cimera, rodegem el cim i ens enfilem per una mena de coma que ens deixa a l’avant-cim, a pocs metres de la cresta final. 








Pugem amb esquís fins la mateixa cresta i ja amb grampons  la recorrem al llarg amb cura ja que és molt carregada de neu i tot i que no té massa dificultat però, cal anar en compte doncs hi ha un bon pati especialment al vessant est. 




Fem les fotos cimeres i desfem camí pel mateix camí on hem pujat doncs òbviament amb el risc d’allaus avui no és un dia per fer invents per la vall del Baladrar per una neu ja, del tot primavera a les parts baixes.








Fotos: Daniel i Xavier K.