16 de des. 2013

15-12-2013 Pic Alt del Cubil (2833 mts)

Pic Alt del Cubil (2833 mts)
15-12-2013



Avui teníem com objectiu el Pic de l'Estanyó tot fent la volta per la Vall del Riu, però veient quin és el panorama de neu amb cims pelats i pales al descobert o escombrades per les allaus, decidim anar a una vall que sovint m’agrada visitar i aprofitant que l’Anna no l’ha fet, fer el Pic Alt del Cubil, un discret cim força "Alpí” ubicat en una vall solitària damunt d'Encamp . En un dia de força inversió tèrmica i net de núvols, ens arribem a la sortida per la regirada carretera que acaba en els Cortals en una estació intermitja del Funicamp i ens equipem, no hi ha ningú més i això és força significatiu. Ens posem en marxa amb neu justeta i endurida a l'obaga però que trampejant permet foquejar sense problemes. Tot vorejant la coma per les parts altes, per les Deveses i ja prop del coll d’Enradort, ens arribem a un plató on virem cap al SE seguint l’evident vall on ja comença a ser visible el cim. 










Remuntem pels fons de la coma fins una falsa collada (2590mts) per acumulacions de neu pols i granulada arrossegada pel vent i sense base que a voltes en dificulten l’avanç esmicolant-se.  










Tot seguit, tombem a la dreta i per la llomada, ataquem la pala cimera trobant una neu més transformada i de millor fer pujant esquís als peus fins deixar-los sota un bony just al costat del cim rocallós per a continuació, remuntar la cresta que està carregadeta de neu obrint-nos pas a cop de piolet per terreny mixt. 





A la darrera grimpada, a escassos metres de tocar ja el cim, un pas de neu orientat a Sud i en molt males condicions, ens barra el pas fent-nos recular ja que amenaça en venir-se avall amb nosaltres al damunt amb una caiguda important. Reculem per la nostra traça fins on tenim les fustes i comencem el descens cap a la vall per una neu en la que cal anar sortejant els cocodrils que ens surten al pas i que no son pocs mossegant soles. 






El descens a la vall el realitzem per la pala NO que baixa d’una manera força sostinguda directament a la vall per finalment després d’una petita remada, arribar fins a la furgo. 



Si no torna a nevar aviat, malauradament ens queda neu per quatre telenotícies...