19 d’abr. 2015

11-04-2015 Circular a Senterada, La Pobla, Salars, Rivert i Toralla

Circular a Senterada, La Pobla, Salars, Rivert i Toralla
11-04-2015


Seguint amb el test de les variants de la Bikefosca 2015’, aquest cop anem a provar l’àrea de ponent més al sud de la ruta. Així doncs, de Senterada sortim per carretera cap al sud en baixada direcció la Pobla (N-260)durant uns 1000 metres. A l’esquerra trobem un trencall que baixa cap a la resclosa del Flamisell que travessem perseguir pedalant per l’altra banda de la riba on hi ha un sender amb força pedra però cimentada al terra que cap al sud i sota les parets de la Roca de Sant Isidre va serpentejant fins trobar la carretera que puja a Lluçà. La prenem, però en sentit sud enllaçant de nou amb la carretera a la Pobla deixant-nos caure per ella uns 2km fins trobar a l’esquerra l’edifici de manteniment de carreteres. En aquest punt, hi ha la carretera vella que resseguim (L-522) durant 4,3 km aproximadament fins un trencall a la dreta que baixa cap a unes granges. Abans d’arribar al barranc sobre el Flamisell prenem un bell sender que fent vessant s’hi arriba a la nova ermita de Sant Fructuós i finalment a la Pobla de Segur. Dins la Pobla, tornem a travessar el Flamisell i anem a trobar la carretera N-260 de nou per la que pedalem cap al sud uns ben bons  1800 metres. Just abans de travessar el Barranc del Solà, ens desviem a la dreta i agafem una pista en la que de seguida trobarem un antic pont en desús de la vella N-260 que travessarem i prenent en direcció est la pista que hi trobarem, superem una granja i rodejant el turó dels Monts, en suau baixada, per la plana ens hi atansem a la vila medieval de Salàs de Pallars. 


Fem una petita visita al poble amb els seus antics comercis i el travessem cap a ponent. 



Un cop fora, seguim per pista ascendent per entre camps d’oliveres cap a l’ermita de sant Clem deixant al darrera l'embassament de Sant Antoni. 







Suament, seguim pujant per dins del bosc d’explotació forestal de Salàs ,passem per un àrea de picnic amb una font amb bomba i ens arribem a una bifurcació on hem d’estar alerta doncs del camí que marxa a la dreta surt un camí (indicat per un cartell de fusta poc visible) que baixa cap a Rivert i que abandonarem per un corriol en una marcada corba a esquerres. 

Per terreny i corriol ràpid, ens endinsem al bosc descendint fins al Barranc dels Escarruixos, per després, enfrontar-nos amb unes fortes rampes amb mal ferm que faran que en alguns moments calgui baixar de les bicis. L’entrada a Rivert des de dalt és espectacular i el passeig per l’interior de la vila d’obligada recomanació. 






























Tot sortint per la part alta ,a la mateixa carretera d’accés del poble, neix una pista a l’esquerra amb fort pendent i molta roca solta, la prenem i anem guanyant metres per La Costa Pelada fins arribar ben aviat a una planura amb arbres i camps de conreu. 



Allí ,en una corba a esquerres surt un camí difús que va fent vessant i on cal anar alerta per ser terreny propici per a les punxades. El prenem i ciclem uns quants metres per ell fins tornar a sortir a la pista que discorre paral·lela a nosaltres per sota nostre amb tendència cap a ponent. Malauradament, trenquem una patilla del canvi que ens penalitza amb una llarga aturada. 


Amb una reparació de fortuna podem continuar. Ara la pista ,un camí d’aigües en mal estat finalitza en un tram en forta baixada i amb reguerots que va a petar a unes espones. Per camí poc clar, cap al nord-est, anem a trobar una pista en bon estat.  Resseguim l’esmentada pista ignorant el trencall cap a l’ermita de Sant Salvador i continuant cap a al llogaret de Toralla. Les intencions eren que de des de el Coll de Toralla, baixar cap a Serradell i Erinyà, dos bells poblets sota imponents parets de conglomerat habitades per voltors però decidim fer un tall en la ruta ja que amb la trencadissa del canvi hem perdut molt de temps i no portem llums, decidint-nos per una digne retirada en baixada ràpida i directa per carretera que en poca estona ,ens retorna a la carretera N-260 a 7 km de Senterada. 









Ara tan sols cal paciència i anar fent...