15 de set. 2015

13-09-2015 Per la Serra de Grustán i La Labitosa.

Per la Serra de Grustán i La Labitosa.
13-09-2015



Després de sortir per cames ahir de Castejón de Sos (60 L. x m2) avui buscant terreny més eixut, se m’acut fer aquesta matinal fusió de les rutes 1 i 2 del centre Btt de la Ribagorza. L’itinerari s’inicia des de la població de Graus cap al nord tot resseguint la carretera N-123A. Passat el càmping, es trenca per un camí a l’esquerra amb marques del GR-1 cap a Pano. La pista ascendeix primer per terreny suau i després força pedregós en paral·lel al barranc de Grustán endinsant-se en els dominis de la Serra de Grustán. 


Fa un darrer tram de pujada més forta per ferm trencat però que queda minimitzada per les bones vistes sobre la vall de l’Èsera, del massís del Cotiella i El Turbón. El camí s’arriba fins el despoblat de Grustán emplaçat al damunt d’un turó i del que encara resten algunes façanes d'en peus i l’esglèsia romànica de Sta.Maria. 






Del poblet cap a l’oest parteix un corriol que retorna al GR-1 pel Coll de Tormo, que per pista ample segueix pujant cap a les Peñiallas ,a la divisòria entre les Serres de Grustán i de Pano, travessa el barranc de Los Muertos i rodeja per sota el Tozal Ponchudo per paisatge de carrasca. 







La pista arriba fins a l’encreuament de Sant Martín. Sense deixar-la, cal continuar ,ara en forta baixada i amb molt de còdol solt endinsant-se en un paisatge on predomina l’olivera, l’ametller, la vinya i els camps de cereal amb bones vistes sobre Torreciudad arribant-se fins a Secastilla on per camins comunals i algun tram de carretera s’hi arriba al nucli abandonat de la Bolturina. 










Després per bosc de roure i carrasca ,la ruta marxa cap a Ubiergo per, en acabat, descendir cap al llac de Barasona passant abans, per les restes del poblat Ìbero-romà de Labitolosa ,en el Cerro Calvario. 




















Un cop ja a la carretera, el retorn cap a Graus, és una agradable passejada d’uns 7 kms per carril bici bordejant el llac.