6 de nov. 2013

3-11-2013 Via Ferrada Penya del Morral

Via Ferrada Penya del Morral de Graus
3-11-2013


Aquest passat mes d’agost va ser inaugurada la via Ferrada de la Penya del Morral de Graus, una via relativament curta que salva un desnivell de tan sols 45 metres però que l’enginy dels equipadors ha aconseguit treure-li força rendiment al petit pany de paret on ha estat muntada. S’hi accedeix des-de Graus, on cal pujar fins a la basílica de la Virgen de la Peña. 

Just abans d’arribar-hi, davant del monument dedicat al mossen José Salamero hi ha el panell informatiu de la via. Allí comença la sendera d'aproximació que remuntem gaudint de les vistes sobre el Turbón i en 5 minuts ens arribem als peus de la via on uns metres abans de començar a ascendir la paret, apareix la sirga del cable de vida que fent un curt flanqueig arriba al veritable inici de via. 


El primer pas, vertical i lleugerament desplomat, se salva amb facilitat per l’abundància de grapes i uns rocs disposats en forma d’escaleta que ens faciliten l’entrada. A la part alta d’aquest  primer tram, el pendent se suavitza i desapareixen les grapes ,progressant amb l'ajuda de cadenes. Comencem una travessia en diagonal cap a la dreta arribant a un sostre que es pot salvar sense cap dificultat gràcies a una escala. Un cop superada, ve un dels dos trams més exposats i entretinguts de la via ja que després de pujar uns metres, cal desgrimpar-los en diagonal per anar a buscar una feixa. 





A continuació, es continua fent un llarg flanqueig cap a la dreta per l’estreta feixa, en la que al principi, avancem amb l'ajut de cadenes per a les mans i grapes per als peus, tot i que aviat, aquestes desapareixen i fins i tot després, també les cadenes. 







El flanqueig, finalitza amb el segon pas desplomat de la via, que sense ser massa fort, doncs l’equipament és generós per superar-lo no treu que calgui tibar de braços per resoldre’l. Ja superat el desplom, el terreny s’ajeu i les grapes donen pas a les cadenes i, finalment, al cable de vida ja que la dificultat desapareix totalment fins al sortir al Mirador de la Penya del Morral i des d’on podem gaudir d’unes excel·lents vistes de Graus, l’embassament de Barasona i els Pirineus.


















Per retornar, ho fem còmodament pel camí que surt cap al sud i que en poc menys de 10 minuts ens diposita en la basílica de la Virgen de la Peña, on existeix una alternativa per baixar directament a Graus per sender. 







Un cop finalitzada la ferrada ,podem aprofitar l’estada per visitar la basílica on hi ha el museu de les Icones, la localitat de Graus amb la seva Plaça Major, les portalades i el pont romànic i aprofitar ja que hi som, per tastar la famosa llonganissa i donar-nos un banyet a l’embassament de Barasona.









Un apunt final, malgrat que aquesta ferrada és molt curta i suposadament d’iniciació ,doncs és catalogada de dificultat baixa (K2), hi ha un parell de passos aèris que requereixen tibar de braços i poden ser crítics per persones no iniciades (malgrat no tenir una dificultat ressenyable). Personalment, la via la he trobat força interessant però molt, molt curta. Penso que se li podria haver tret molt més suc allargant-la amb una variant més llarga i exigent.