7 d’oct. 2014

05-10-2014 Barranc d’Encodina.

Barranc d’Encodina.
05-10-2014


Tot sortint del barranc de La Canaleta, en Sergio, l'Antonio i jo ,ens atansem a fer el Barranc d’Encodina ,un petit barranc amb cabal permanent i abundant que el trobem baixant cap el Serrat des de Arcalís. Arribem a una zona d'esbarjo amb pàrquing a banda i banda de la carretera amb una font, lloc on deixem els vehicles. Al costat contrari de la carretera d’on hi ha la font, hi ha una zona de picnic amb arbres i barbacoes i neix una pista barrada per un cadenat que puja paral·lela al riu per la seva esquerra orogràfica. L'agafem i caminem 5 minuts fins que aquesta s'acosta al riu en un tram obert on podem accedir a la seva llera en poc més de 5 minuts des de l’aparcament. 

El barranc és un petit tram del riu Valira del Nord on s’hi formen unes petites gorgues dividides en dues parts sent la primera part una llera oberta amb petits ressalts i tobogans i la segona una successió de quatre cascades amb gorgs d'una alçada màxima de no més de 5 metres. 

 En aquestes quatre cascades ,es formen  perillosos remolins o rentadores i per aquesta raó, hi ha generoses instal·lacions per muntar ràpels guiats i tirolines a més de la possibilitat de poder sortir de la llera per esquivar l'aigua o facilitar-ne el muntatge des de baix. Així doncs, és un bon lloc per la pràctica d'aigües blanques amb cabal important sent de tots, el primer salt d’aigua el més perillós ja que la badina és molt petita i amb una roca que impedeix la sortida de l'aigua generant un important remolí.









 Malauradament, quan el barranc es posa realment interessant, després de l'última gorga, la llera es torna a obrir havent d’abandonar-lo en aquest punt retornant per un confús corriol pel bosc de l'esquerra orogràfica arribant-nos en uns 30 metres als prats i a la pista on tan sols ens cal desfer camí fins al punt de sortida al que s'arriba en poc més de 5 minuts.






Fotos:Sergio i Daniel.