17 de juny 2014

15-6-2014 Barranc del Mas dels Frares

Barranc del Mas dels Frares
15-6-2014



Ahir vam estar encetant temporada barranquera a l’Escalell i avui hem canviat totalment d’ubicació per anar a fer un que se ens va quedar “pendent” en les mateixes dates que vam anar a fer el Barranc de la Glorieta , el barranc del Mas del Frares ideal per dies de mèteo insegura. Per arribar a aquest barranc cal arribar a Vilaplana i d’allí agafar la carretara que porta cap a la Mussara. Passarem per l'encreuament que porta a la Mussara, però nosaltres continuarem per la mateixa carretera fins que entre el punt kilomètric 25 i abans de passar el 26 trobarem un senyal en un camí a l’esquerra que ens informarà que estem en el "Mas dels Frares". Just passat aquest, seguint per la carretera, en trobarem un altre amb marques de GR cap a Arbolí  i uns indicadors. Baixem fins trobar una cruïlla a la dreta, que prenem  i un altre a l’esquerra que ens baixa al riu i on hi ha l’aparcament. Aquí, agafem el sender amb marques de PR que ens remunten per la marge dreta orogràfica del riu. El sender va pujant però és força agradable i en 20’ arribem a la recepció del primer ràpel. 

Encara hauríem de seguir pujant, però en aquest cas, nosaltres anem a fer primer l’afluent esquerre. Aquest, el trobem seguint el camí barrat per un tronc i amb marques barrades també de PR. 

Si fem aquest afluent, una vegada acabat, es pot tornar a remuntar i anar pel primer ràpel de 16mts de l’afluent dret. Pugem pel senderó i en 3 minuts trobem el riu de l’afluent esquerre on per dins de la llera trobem la primera instal·lació del ràpel de  (un xic amagada)i fem  el primer ràpel ficant-nos de ple dins la gorga entrant a la zona més estètica i encaixonada de tot el descens. Superem un petit ressalt i continuem amb dos ràpels el primer de 8 i un altre més curt amb un de final de 4 metres. A partir d'aquí el barranc s'obre i enlloc de continuar cap avall, remuntem per dins de la llera tornant al camí principal. Anem a buscar el primer ràpel de l’afluent dret  continuant pel PR, l’accés és evident. 














La instal·lació del ràpel queda una mica elevada i el descens és realment interessant. 




Seguim avall i trobem la instal·lació per descendir un altre ràpel d'uns 4 metres. 



Poc després d'haver-lo descendit observem el punt d’unió dels dos afluents mentre que el barranc ja s'obre una mica més, caminem uns 100 metres i arribem a unes petites graderies on veurem la instal·lació de dos ràpels gairebé encadenats, el primer d'uns 15 metres on hi ha químics per muntar passamà i el segon de 13 metres. 













Continuem baixant fins a arribar a un ressalt d'uns 5 metres que cal desgrimpar i continuem pel llit fins a passar un caos. Un cop superat aquest seguim el riu fins retrobar la pista on poc més amunt tenim el cotxe.






Fotos:Marta i Daniel