23 d’abr. 2012

24-3-2012 Via Verda del Ferro i del Carbó

Via Verda del Ferro i del  Carbó
24-3-2012


Sembla que poc a poc el meu genoll va recuperant-se i alhora, donant-me més llibertat de moviments. Dimecres, el metge em va donar bones noticies i em deixa fer bici però això si, amb una sèrie de limitacions com per exemple, que siguin rutes asfaltades o amb molt bon ferm i distàncies raonables, desnivells els mínims, pedalades no massa llargues amb força pauses i prohibició absoluta sobre l’ús de pedals automàtics. En poques paraules, llum verda per fer vies verdes! (valgui la redundància)...
Així que avui, per fer un tast i aprofitant de que em venia de camí ja que estava convidat a passar el cap de setmana a la Cerdanya, m’he animat a fer aquesta fàcil i bonica excursió per les terres del Ripollès. La Ruta del Ferro i el Carbó, és una de les quatre vies verdes que hi ha actualment a la província de Girona i en aquest cas, l’itinerari, ressegueix l’antic traçat del ferrocarril que anava des de Ripoll a  Sant Joan de les Abadesses - Toralles. Fins l’estació vella de Toralles, ens trobarem amb que tot el traçat és asfaltat amb un desnivell total de 160 metres que hi fa que hi hagui un suau pendent de l'1% en poc més de 10kms. El punt d’inici, és la estació de tren de Ripoll i per dins de la vila anirem a trobar al costat de la carretera sortint de Ripoll direcció Sant Joan, el camí que a partir d’aquí està molt ben senyalitzat i que entre boscos, camps, pastures un curt túnel i un parell de viaductes, ens condueix remuntant  el riu Ter fins a Sant Joan de les Abadesses, on a l’àrea de la estació hi trobarem un àrea de picnic i un l’alberg ubicat en l’antic magatzem ferroviari a tocar de l’estació.  

























Sortint de l'estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d'Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d'Ogassa. Abandonem el ferm asfaltat i ens enfrontem  amb algunes rampes dures, que ens portaran fins a Ogassa uns 450 mestres per damunt de Ripoll i a quinze quilòmetres de la sortida fent que la tornada esdevingui ràpida i còmode ja que tret d’algun tram puntual no caldrà ni pedalar.
















 Resumint, una ruta fàcil i agraïda que hi podrem treure més suc fent les petites desviacions que ens anuncien diversos cartells que anirem trobant, però que caldrà tenir en compte portar algun cadenat doncs caldrà que deixem lligades les bicis ja que no son massa aptes per ser ciclades. Si aneu amb canalla i/o persones que no estan avesades a fer grans distàncies en bicicleta ,aquesta via és realment aconsellable.

+Info:
Web del  Consorci de Vies Verdes:
http://www.viesverdes.org