3 d’oct. 2012

27-9-2012 Circular a les Bardenas Reales


27-9-2012
Starring: Roger G. & Dani M.



Doncs si, malgrat que a priori si ho pugui semblar el Far-West, seguim al Parc Natural de las Bardenas Reales deNavarra.
Sortim del centre d’interpretació i prenem la carretera que puja al mirador però sense abandonar-la per accedir a aquest. La carretera comença a descendir i trobem el trencall que ens duu per una llarga pista al Cabezo del Castildetierra, d'un dels símbols més característics del Parc. 







En el nus de camins ,nosaltres seguim el que continua en la mateixa direcció que veníem, es a dir, cap al nord per després a poc més d’un quilòmetre, en una cabana amb les finestres verdes desviar-nos cap a l'esquerra.

Travessem El Barranco Grande seguint la nostra ruta cap al terme de Valtierra ,passem pel Vedado de Eguarás i per corriol rodegem les restes del castell de Peñalor després de travessar un petit bosquet de pi per després enllaçar amb la pista que de nou ens deixa a l'encreuament de pistes pel qual hem passat ja amb anterioritat. 











Ara, prenem una pista que en direcció en nord, ens condueix dalt del gran altiplà conegut com La Estroza i des d’on podem gaudir d’unes interessants vistes del tram que portem recorregut. 






Ens desviem a la dreta pel Camino de la Estroza que segueix planejant fins trobar un nou desviament cap al NE que baixa fins incorporar-nos al camí de Cornialto, una canyada per al trànsit de bestiar, mentre com a sorollosos burinots ens passen diverses vegades pel damunt 4 caces F-40 (crec) fent maniobres. 

Som a l'anomenada Bardena Blanca i seguim en direcció est fins abandonar el camí en la confluència del GR13-1 amb el camí de la Sarda de Valeriano que prenem cap al Sud passant pel costat de diversos “cabezos” tals com el de Cornialto ,el de Morricojudio ,i el de Piskerra entre d’altres.










Pel GR13 o altrament anomenat  Cañada de los Roncaleses i sempre en direcció sud, ens aproximem a un altre punt representatiu de l’itinerari i quasi d’obligada visita també, El Rallón que per accedir-hi agafarem una pista que al principi per paisatge llunar sinuós, dona pas a una forta rampa que en un parell de fortes llaçades ens deixa al capdamunt de l’altiplà des d’on quedem embadalits per les vistes que s’estenen davant nostre del Barranc de Cambrones en primer pla i de la resta del Parc, únicament estroncades pels núvols de fum i el soroll de les explosions del proper camp de tir. 




















Després de desfer camí, a l’entrada de la vall trobem un corriol que circula al costat de la vora del Barranco de Cambrones on s’ha d’anar alerta amb les esquerdes i amb els forats que ens van sortint al pas fins anar a trobar El Paso del Ciervo, un dels descens més emblemàtics per fer en BTT i que ens fa xalar d’alló més per la seva estàtica i el entorn per on es desenvolupa, tant que se ens fa curt , massa curt...

























Sortim d’aquest indret per una mena de muralla natural que dona pas al Barranco de los Cambrones que el seguim pel seu marge fins que aquest mor a la Cañada perimetral del polígon del Camp de Tir que ens portarà a enllaçar amb la pista inicial tot passant de nou pel Cabezo del Castildetierra desfent camí fins al Centre de Informació, lloc d'inici d'aquesta ruta de precioses vistes i contrastos.










...Un itinerari imprescindible.


Ah! i algunes fotos de Tudela tot fent el turista....