3 d’oct. 2012

26-9-2012 Pedalant per la Serra del Yugo.


Pedalant per la Serra del Yugo.
26-9-2012
Per Daniel i Roger


Fugint del mal temps dels Alps i buscant el solet, creuem la frontera i continuem la nostra activitat per terres navarreses. El lloc escollit, Las Bardenas Reales. Un indret semi desèrtic i inhòspit enclavat en el SE de Navarra ,pròxim a Tudela que la erosió del seu sòl d’argiles, guix i arenisques ha esculpit capritxoses formes creant un món d’aparença quasi llunar  i que amb les seves de 42.500 hectàrees  està catalogat com a Parc Natural i com a Reserva de la Biosfera per la Unesco i del que sobta que dins s’hi trobi un camp de maniobres militar. Una d’aquelles coses que no s’entenen...
A primera hora de la tarda, sortim  del poble d‘Arguedas i travessem el seu nucli anant a cercar el Camino de Peñuelas i de Valdecruz. Travessant camps acabats de llaurar ens endinsem als Aguilares on ens trobem que el camí ha desaparegut completament doncs l’han llaurat junt amb els camps.



Travessem per una llarga recta el Corral Nuevo, certament una instal·lació súper moderna, i la Corraliza del Aguilar per una rectíssima pista fins sortir a la carretera del Centre d’Informació / Polígon de Tir de l’exèrcit que agafem en direcció est fins arribar-nos al Corral de los Aguilares, actualment Centre d’Informació del Parc i una mica més endavant, mirador. 







Desfem camí per la mateixa carretera que hem vingut  deixant a l’esquerra la cruïlla del Corral Nuevo i aproximadament a un quilòmetre després del Centre d’Informació, passat un pont, agafem un trencall  a la dreta i agafem el camino de Morales davallant per la pista del Corral del Trillo, que és en runes. Passat el corral, agafem un camí de ferm més sòlid i pedregós que s’enfila a l’esquerra que fent una mena d’escaleta ens deixa en una pista més principal corresponent al GR13.1 que travessa la Corraliza del Villar. Quan comença el pendent, agafem un trencall que en forta pujada ens deixa a l’ermita de la Virgen del Yugo (476mts) on trobem un excel·lent mirador sobre les Bardenas, un àrea de pícnic, un alberg i una antena repetidora ja que per l’altra banda és  accessible per carretera asfaltada. 















Retornem a la cruïlla i continuem per El Camino de las Tres Mugas ,una llarguíssima recta en sentit descendent direcció SE i en arribar al Corral Nuevo de Casinos, tombem a la dreta per una pista en molt mal estat i que puja forta fins arribar dalt del cim del Yugo (491mts) culminat per un vèrtex geodèsic al que no podem accedir ja que és al bell mig d’un sembrat. 







A la nostra esquerra veiem els límits del Parc de la Senda Viva. Per corriols, anem a trobar una pista que baixa cap al Corral del Cuerno i enllacem amb la pista del Camino del Común passant pel costat d’una horta solar, ja arribant-nos de nou, a Arguedas.