12 de març 2015

7-3-2015 Pic del Monge o Des Moines.

Pic del Monge o Des Moines.
7-3-2015



Per aquest anticiclònic cap de setmana ens atansem fins la Jacetània a fer activitat. Val a dir que malgrat la matinada, no aconseguim arribar al Pirineu fins una hora força avançada ja del matí  raó per la qual ens decidim a fer una matinal per les immediacions de les pistes d’Astun i d’aquesta manera salvar el que queda de dia. Sortim de la cota 1600 després d’una bona portejada esquís a la carretera ja que ens ha tocar aparcar quasi a 2km de l’estació. Un cop hi som a  les instal·lacions de l’estació d’esquí d’Astun (1717mts) anem a cercar el telecadira de Las Truchas des d’on en direcció nord, remuntem el barranc de Escalar per l’esquerra fluvial guanyant suaus pales dels Llanos del Sol fins anar a trobar el desguàs de l’Ibó d’Escalar o de las Ranas just on la vall es tanca. 





Allí virem a la dreta i remuntem fins arribar-nos a la cubeta de l’Ibó (2079mts). El travessem pel bell mig per continuar cap al Puerto de Jaca guanyant altura fins a  la collada de Monges 2169mts (Col de Moines) per la fondalada. 











Just abans de la collada ,tombem a l’esquerra novament en direcció nord anem a fins a un fals cim (2291mts) a la divisòria entre Aragó i França i on darrera, apareix majestuós, el cim del Monge o Des  Moines (2346mts). 












Allí descalcem esquís i muntem grampons per tot seguit enfilar la cresta que en algun punt esdevé delicada. Dalt del minúscul cim podem gaudir d’unes sensacionals panoràmiques del Midi d’Ossau i d’una bona part del Pirineu Atlàntic que encara ens és en cert punt, desconeguda. 











Retornem al coll de Bénou on fem la transició pel descens i ens hi llencem per la pala direcció sud cap a mitja vessant per posteriorment, flanquejar per sota el Pic d’Escalar fins enllaçar amb el camí de pujada. 








Un cop sortim de l’estrenyament, ens anem decantant cap a la dreta per davall del Pic de Bénou sortir de la coma i baixar per amples pales fins l’aparcament. 


Al final hem pogut salvar els mobles avui.