12 de març 2015

8-3-2015 Pic d'Aspe

Pic d'Aspe
8-3-2015



Ascensió per la vall d’Aísa al Pic d'Aspe (2645mts) també conegut com a Pic de la Garganta de Aísa o fins i tot també, com a Punta Esper. Per accedir-hi, ens arribem a Aísa via Borau i passat el poble, continuem per la carretera que puja cap al Nord pel fons de la vall. 

En condicions normals se sol sortir de l’aparcament de la tanca metàl·lica que barra el pas als cotxes o des de just passat l’àrea allavosa. En aquest cas, a nosaltres ens toca fer una bona remada per pista des de la cota 1350 fins a la tanca. 




Un cop travessada deixant el riu Estarrón a baix a la dreta, la pista gira cap a l'esquerra obrint-nos la vall en arribar a un ampli replà on hi ha refugi lliure de Saleras que resta mig amagat una mica més amunt a l'esquerra. Creuem el riu cap a la dreta per un petit pont de neu que s’aguanta pels pèls. 






Un cop traspassat el riu, anem a cercar una llomada que decidida ,puja per la part superior del serrat que nosaltres superem tot fent vessant per evitar la neu regelada. Trobem al pas el cartell indicador del GR-11.1 que assenyala els camins cap al Coll de la Magdalena i al Coll del Bozo. 





Nosaltres, tombem cap a l'esquerra, deixant a la dreta el camí cap als estètics Lecherines fins arribar-nos al peu de l'embut de pujada a l’Aspe. La pujada per l'embut esdevé delicada ja que la neu encara està regelada i calen ganivetes o en el seu defecte, grampons. 








Un cop superem aquesta primera llarga pala, avancem pel tàlveg fins que per fi, podem veure el pic d'Aspe i el Pic Llena de la Garganta. Ens dirigim cap al coll que tenim davant, la bretxa d'Aspe, per tot seguit ascendir cap a la dreta en direcció al fals cim per una pala final una mica més costeruda. 












Calcem grampons i baixem uns pocs metres al Coll d'Aspe per posteriorment, ascendir al cim per forta pendent. Les vistes sobre Bisaurín, Petrechema, Anie, Midi d'Ossau , Balaitus i Frondellas i els Mallos de Lecherín i el Collarada avui, són fantàstiques. 




Un cop assolit el cim, anem a recuperar els esquís i ens hi llencem muntanya avall desfent camí per una neu primavera que tret d’algun pas puntual com és el cas del riu i de la pista ,ens permet arribar fins al cotxe esquís als peus.